2019. május 24.

Születés Hete 2018 – Pécs

A rendezvény helyszíne: 

Vasutas Művelődési Ház Pécs, Váradi Antal u. 2.

Időpontja 2018. május 2-5-ig

Május 2. szerda: “Gazdasági-jogi-munkaügyek”

                
09:30-10:15        Kerekítő – bemutató foglalkozás 
Sok szeretettel vár minden kedves leendő és gyakorló Édesanyát Dr. Harmatné Horesnyi Marika a Kerekítő Mondókás Mondóka című foglalkozásra.

10:30-11:15        Öko babagondozás – előadás 
Egy baba lábnyoma kicsi, de az ökológiai lábnyomáról ez már kevésbé mondható el. A pelenkázás, a táplálás, az öltözködés, a különféle “nélkülözhetetlen” technológiai eszközök hatalmas ökológiai lábnyomot hagynak, pedig a baba még lépni sem tud. A bevett szokásokon változtatni nem könnyű, de nem is lehetetlen.  Érdekelnek a hogyanok és a mindennapi praktikák? Ha igen, akkor Dr. Bereczki-Barna Szilvia előadásán a helyed.

11:30-12:15        Otthon készíthető natúr kozmetikumok – workshop

Idén Hudson Szandra, egy, a natúr kozmetikumok készítése és használata iránt elkötelezett, tapasztalt és hivatásában szenvedélyes szakember, vezetésével pillanthatunk be a természetes kozmetikumok világába.
Annyit elárulhatunk, hogy kevergetünk is és a kéz nem marad sheahab nélkül!

13:00-13:45 Igényelhető ellátások a várandósság alatt

Szakértő előadónk, Kiss-Márton Adrienn, a Kismama Útikalauz szerzője, független munkaügyes a várandósság alatt és után igényelhető társadalombiztosítási ellátásokról fogja tájékoztatni az érdeklődőket.

14:00-14:45         7 lépcsőfok -Az anyagi biztonság megteremtése az Apró Léptekkel

Az előadás során beszélgetünk arról, mit is jelent a pénzügyi tudatosság, bemutatjuk, hogyan dolgozunk, pontosan mivel foglalkozik egy független pénzügyi tanácsadó, hogyan épül fel egy családi pénzügyi és egy ezt lekövető intelligens életpálya-terv, milyen komolyabb anyagi kihívásokra  érdemes felkészülni – és mi az a hét egyszerű lépés, amivel átformálhatjuk családunk pénzügyeit, s ezzel gyermekeink lehetőségeit is.

15:00-16:30        Védőoltás 1×1 Jogok és kötelezettségek a védőoltásokkal kapcsolatban

Miért köteleznek minket arra, hogy beoltassuk a gyermekünket? Hogyan kell szülőként tájékoztatást kapnunk, ha gyermekünk kötelező védőoltást kap? Milyen jogaink vannak a kötelező védőoltások beadatásával kapcsolatban szülőként? Mi történhet, ha nem oltatunk?
Előadónk, Dr. Zeller Judit a TASZ munkatársa válaszol a résztvevők kérdéseire.

17:00                Így szülhetünk a Pécsi Szülészeti Klinikán – interaktív beszélgetés

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szeretnénk minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

 

Május 3. csütörtök “Fókuszban a női egészség”

09:30-10:15        Örökmozgó – bemutató foglalkozás

Varju Kata mozgásfejlesztő pedagógus nem pusztán bevezeti a résztvevőket az Örökmozgó program rejtelmeibe, de a foglalkozás után hasznos előadást is hallhatunk a koordinált mozgás – hatékony tanulás témakörében.

10:30-11:15        Mozgásfejlődés – előadás

Érintett témáink:
– A mozgásfejlődés és az értelmi képességek közötti összefüggések
– Intő jelek, melyek megkésett fejlődésre utalhatnak
– A mozgásterápiák által kínált lehetőségek az idegrendszeri éretlenségek megelőzésére és kezelésére
– Az idegrendszeri éretlenség és a táplálkozás közötti összefüggések

11:30- 12:15         Gondolatok a korai fejlesztésről – előadás

Mi megy végbe egy szülőben, amikor a gyanúból, hogy az ő babájánál valami nem tökéletes, bizonyosság lesz? Mit érezhet, amikor villámcsapásként éri a hír, hogy gyermekének korai fejlesztésre van szüksége?

Perlaki Mónika, a Gyermekedért Alapítvány alelnöke szakemberként és egyben érintett édesanyaként beszél arról, hogy hová fordulhatunk ilyen esetben, illetve milyen kompetenciákat kell elsajátítanunk ahhoz, hogy gyermekünk korai fejlesztése sikeres lehessen.

13:00-13:45        Női egészség, egészséges nőiség – előadás

Nőiességünk körül vannak olyan széles körben elfogadott jelenségek, amelyek igazából kórosnak számítanak. Ha a menzesz előtti napokban “tiszta idegbajos” vagy, ha a menstruációd görcsökkel, fájdalmakkal jár, ezek a tünetek mind-mind korai jelek azzal kapcsolatban, hogy valami nem jó irányba halad a szervezetedben.
Gyere el az előadásra és ismerd meg, min múlik valójában nőiséged egészséges, fájdalommentes megélése és hosszútávú megőrzése! Mert tehetsz érte, mert tehetsz magadért!

Előadónk: Almási Edina – természetgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta

14:00-14:45         Szoptatás hatása az anya egészségére

Maninger Kata, IBCLC szoptatási szaktanácsadó előadása megvilágítja, és megválaszolja azokat a kérdéseket, amelyek a legtöbb várandós nőt és már gyakorló édesanyát foglalkoztatnak:

– Az anyaság kiteljesedés vagy teher?
– Az anya és a baba, mint biológiai egység – mit történik, és mit tehetünk, ha ez az egység sérül?
– Pozitívan befolyásolja a szoptatás a nők testi, lelki működését vagy áldozatai vagyunk a gyermek-nevelésnek?
– Mit jelent manapság a nőiség megélése és az anyaság, és miként befolyásolja ez rövid, illetve hosszútávon az egészségi állapotunkat?

15:00 – 16:30        Szülünk- születünk Szülésre felkészítő előadás Bóni Tünde független bábával

Ha egy nő tisztában van azzal, hogy mit jelent a szülés, mi fog vele történni és miért, milyen lehetőségek közül választhat, miért jó, ha a testének jelzéseire reagál ő is és a segítői is, hogyan kommunikálhatja kéréseit és mikor, milyen orvosi beavatkozásokra számíthat és miért, milyen beavatkozások alól kérhet mentességet, akkor képes lesz ellazulni, átengedni magát a hullámoknak és a szülés élményét sajátjaként élheti meg, megtapasztalva belső erejét, ami tovább segíti az anyává válás útján, női minőségének kiteljesedésében. A későbbi gyermekvállalási kedvet is pozitívan befolyásolja, ha egy nő megtapasztalja, hogy teste képes szülni.

Bóni Tünde, független bába előadásából az érdeklődők megtudhatják hogy miért, milyen szemléletben és milyen módon érdemes felkészülni a szülésre annak érdekében, hogy a szülés valóban saját élménye legyen annak, aki szül, és aki születik.

17:00                Így szülhetünk Szigetváron – interaktív beszélgetés

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szeretnénk minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

 

Május 4. péntek: “Mindent a babagondozásról” 

09:30-10:15         A jelek nyelvén beszélni- 
Beszélő babakezek interaktív bemutató, melyet Béczi Bernadett babajelbeszéd oktató és három gyermekes édesanya tart
Pillants bele a babád gondolataiba!

10:30-11:15         Hordozásra születtünk- előadás/workshop

Nem akar az ágyában aludni, amint leteszik rögtön sír, nem bírja a babakocsit? Szerintünk ez mind- mind normális jelenség, szinte kötelező kiegészítője egy újszülöttnek.
Hogy miért? Ennek együtt járunk utána Dr. Bereczki- Barna Szilvia, baba- és kisgyermekhordozási tanácsadó segítségével. Megtudhatjuk azt is, hogy miben és hogyan hordozhatjuk kisbabánkat.

11:30        12:15        Lányok, zárjunk össze! LoveYour Belly Gyarmati Beával -előadás

Szakértőnk, Gyarmati Bea táplálkozási és életmód tanácsadó, sporttáplálkozási tanácsadó, komplementer hormonegyensúly tanácsadó, élelmezésvezető, edző, LoveYourBelly oktató. Jelenleg naponta tart edzéseket edzőtermemben, illetve a Mosolyfarm játszóházban, mellette végez tanácsadói munkát, étrendeket ír saját igényekhez szabva, hormonegyensúly, és életmódtanácsokat ad azoknak, akik elakadtak a sok egymásnak ellentmondó információk között. “Nem hiszek a csodabogyókban, diétákban. Ami segített, az a tudatos életmódváltás volt.”

13:00        14:30        Anya kezdődik! Fogak és hozzátáplálás a gyakorlatban

A baba születése után nem is gondolnánk, milyen hamar eljön az az idő, amikor a kisgyermekek már az anyatejen / tápszeren kívül mást is fogyaszthatnak. A hozzátáplálástól szinte elválaszthatatlan kérdés a tejfogacskák helyes ápolása, a szájhigiénia fenntartása.

15:00- 16:30        Az ölelés ereje- A testi kontaktus fontossága- szeretet, ölelés, bizalom

A születést követő 3 hónap nehézségeiről, és ennek okairól, elfogadásáról, megkönnyítéséről szeretnék beszélni, a fizikai kontaktus fontosságáról, az anya-gyermek közti ősbizalomról, válaszkész nevelésről, sírni hagyásról, és arról, hogy mindezeknek milyen hatása lehet a gyermek későbbi életére is.

17:00                Így szülhetünk a DaVinci Magánklinikán – interaktív beszélgetés

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szeretnénk minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

 

Május 5. szombat “A szülő nő támaszai”

09:30-10:15        Csecsemő újraélesztés – workshop

Egy vészhelyzetben vagy a légzésfigyelő riasztásakor a lélekjelenléted mellett a tudásod és a begyakorolt mozdulatok sora mentheti meg gyermeked életét. Nem elég könyvekből elolvasni a teendőket, vagy megnézni 1-2 videót. Fontos, hogy gyakorolj.
A bemutató órán valósághű demonstrációs babán gyakorolható a csecsemő újraélesztés és a légúti idegentest eltávolítása. Megtanuljuk felismerni a vészhelyzetet, vizsgálni az életjelenségeket és gyakoroljuk az újraélesztés lépései mellett a légúti idegentest eltávolítását is. Mindezt a legújabb módszertani ajánlás alapján.
Előadónk, Iveszics Tünde harminc éves  tapasztalattal rendelkező védőnő,  három gyermek édesanya, az “Anyatippek” könyv szerzője.

10:30 – 11:15        Kihez forduljak? Szoptatás-támogatás régen és ma

Milyen hivatásos és nem hivatásos segítőktől kaphat igazán hatékony támogatást a kisgyermekes édesanya? Kik az önkéntes szoptatási segítők és a laktációs szaktanácsadók (IBCLC-k)? Hol érhetőek el, hogy dolgoznak és miben tudnak segíteni? Célunk, hogy megfelelő támogatás és információ birtokában minél több édesanya elérje a szoptatási céljait…
Előadónk, Dr. Mikó-Baráth Eszter, orvos, egyetemi oktató-kutató, laktációs szaktanácsadó (IBCLC) és elsősorban édesanya.

11:30-12:15        Egészségügyi vészhelyzetek baba mellett

– Milyen gyógyszereket szedhetünk biztonsággal a várandósság és a szoptatás ideje alatt?
– Hogyan kezeljük az egyszerű megbetegedéseket: megfázás, felfázás, hányással-, hasmenéssel járó vírusok?
– Mi a teendő mellgyulladás esetén?
– Milyen vizsgálatoka és kezelések végezhetőek biztonsággal várandós és szoptató anyákon?
Ezekre és még hasonló egészségügyi kérdésekre próbálunk válaszolni a Születés Hete Pécs előadásán.

Előadónk: Dr. Zeller Zsófia fogszakorvos, a Szoptatási tanácsadás kérdések és válaszok Facebook csoport és az Édesanyák Szakértői csoport kiemelt válaszadója

13:00 – 14:15        Apává válni – saját élmény beszámoló

Miért jó vagy nem jó családot alapítani?
Hogyan határozható meg a férfi eredendő szerepe a családban?
Az apai vízió szükségessége a család fizikai és lelki útjáról.
Az apai jelenlét fontossága és értéke a várandós asszony, majd a
gyermekágy és a kisgyermek mellett.
Fejlődési lehetőségek sokasága és a béke elérésének küzdelme a családban.

Előadónk, Szieberth Ádám, nős, két gyermek édesapja. Előadása során valamennyi, fent említett témát sorra veszi, és saját apaság élményén-tapasztalatán keresztül vezeti be a látogatókat az apává válás folyamatába.

14:30-15:00         Szülés körüli dúlai jelenlét – a Pécsi Dúlakör bemutatkozása

A Születés Hete programsorozat szervezésében találkozhattok a Pécsi Dúla-Kör tagjaival is. Beszélgetünk többek között arról is, hogy kik is azok a dúlák, mit jelent a szülés körüli dúlai jelenlét és miben tudunk támogatni a várandóság, szülés és a gyermekágy alatt.

15:00-16:30         Mi van a bábatáskában? Avagy van-e vasorra a bábának? Biztosnágos szülés otthon is.

A bábaság egy külön szakmai protokollal bíró ellátás az intézeten kívül szülni vágyó párok részére. Az intézeten kívüli szülés ma hazánkban legálisan választható lehetőség.

Előadónk, Bóni Tünde független bába 2005 óta dolgozik bábaként, és több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik az intézeten kívüli szülés témájában. Eredeti szakmája szerint védőnő, de rendelkezik szülésznői képzettséggel és szakmai tapasztalatokkal is, melyek elengedhetetlen feltételei voltak a bábainasi időszak megkezdéséhez.

Tünde előadásából az érdeklődők az alábbi kérdésekre kaphatnak naprakész, pontos válaszokat:

– Kik szülhetnek otthon / intézeten kívül?
– Milyen személyi, tárgyi és egészségügyi feltételei vannak az otthoni / intézeten kívüli szülésnek?
– Hogyan teremtődik meg a szülés-születés biztonsága?
– Hol találkozik a materiális, pszichés, spirituális faktor a bábai hozzáállásban?

17:00                Így szülhetünk Mohácson – interaktív beszélgetés

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szeretnénk minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

Sorry, no posts matched your criteria.