2017. március 29. • Auguszta , Bertold

Születés Hete 2016 – Perinatus Alapítvány

 

2016. május 28. szombat

A PROGRAMOK HELYSZÍNE:

a Perinatus Alapítvány központja, 1073 Budapest, Barcsay u. 3. fszt. 7.kapucsengő 4.

A Születés Hetén szervezett programjaink ingyenesek.

10.00-11:30 Szól a szem és szól a szív. – Beszélgetés a gyerekek beszédfejlődéséről.

Mit mond a gyerekünk? Mit mond nekünk a gyerekünk beszéde? Mit tehetünk, mi, szülők a beszéd
megindulásáért? Hogyan gazdagodik az anya-gyerek kommunikáció a szavakkal, a
verbalitással?

Ezeket a kérdéseket is érintve vesszük sorra a nyelvelsajátítás kitüntetett fázisait, a kommunikáció, a gyermeki beszédfejlődés folyamatát. Rátekintünk, hogy a kommunikáció változása hogyan ágyazódik a gyerekek általános fejlődésének folyamatába. A résztvevők igénye mentén elidőzünk egy-egy fordulópontnál.

A beszélgetést vezeti: Szántai Gabriella klinikai szakpszichológus, gyógypedagógus,
logopédus

 

 

11:40 –13:10 „Ösztönből” vagy „könyvből”?

A szülők természetes törekvése, hogy gyermekük fejlődését szeretettel és legjobb tudásuk
szerint támogassák. Ebben a folyamatban a szülők gyakran váratlan erőforrásokat fedeznek fel magukban, új kompetenciákkal gazdagodnak és nem is sejtett problémákkal találkoznak. A címben jelzett dilemma általában nevelési krízishelyzetekben szokott felmerülni a megoldás keresése közben érvként vagy ellenérvként. Az előadás a nevelési helyzeteknek, ezekben a helyzetekben a szülők és gyermekek érzelmi állapotainak, valamint a rejtett és tudatos elvárásoknak, mintáknak a megértéséhez kíván hozzájárulni annak érdekében, hogy hosszabb távon megkönnyítse a fejlődést elősegítő megoldások megtalálását – akár belső erőforrásokból, hozott mintából, vagy könyvből.

Előadó: dr. Deckner Edit klinikai szakpszichológus

 

 

13:10-13:45 ebéd szünet

 

 

13:45 – 15:15 Születés-élmény feldolgozás szülői segítséggel – útmutató babákhoz és kisgyerekekhez.

Ma már közhelynek számít az, hogy a szülés minősége milyen fontos formáló erő a női és az anyai életútban. Az már kevésbé ismert, hogy a születés minősége hasonló erővel bír: alakítja kapcsolódási és együttműködési készségeinket, mintaként szolgál a későbbi feladathelyzetekre, valamint hozzájárul a bizalom és biztonságélmény kialakulásához.

Ezért is különösen fontos a születés-élményt minél koraibb életszakaszban feldolgozni, különösen, ha nehézségek is adódtak a folyamat során. Az előadáson a szülőkkel arról beszélgetünk, miként ismerhetik fel a születés-élmény felbukkanását a hétköznapi életben, hogyan történik az élmény feldolgozása, milyen módon támogathatják meg a babák és kisgyerekek érzelmi feldolgozó folyamatát, és mely jelek utalnak arra, hogy szakember bevonására van szükség.

A beszélgetést vezeti: Szénási Kornélia pszichológus, szülő-csecsemő konzulens

 

 

15:25- 16:55 Párbeszéd szavakkal és szavakon túl.
Csoport anyukáknak, apukáknak és kisbabájuknak, hogy jobban megértsék egymást.

A szülőknek időnként nehézséget jelent a baba jelzéseinek értelmezése. Miért sír még mindig, holott már nem éhes és tisztába is tettük? Miért fordítja el a fejét, ha szeretnénk megetetni? Miért alszik el olyan nehezen? Időnként olyan nehéz lenyugtatni, miért? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorára keresik a szülők a választ, és ezeket nem mindig könnyű megtalálni. A csoporton ebben segítünk. A bemutató alkalmon lehetőség nyílik ránézni a szülő-gyerek kapcsolat működéseire, a benne rejlő erőforrásokra és a nehézségek lehetséges megoldásaira.

Csoportvezetők: Rosnyay Nóra mentálhigiénés szakember és Szénási Kornélia pszichológus, szülő-csecsemő konzulens

Előzetes jelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: perinatus@perinatus.hu

 

 

17:05– 18:35 Várandós relaxáció – Miért van erre szükség?

Amit várandósként megtanulunk, azt a babánk is tanulja velünk. A várandósság alatt megváltozik a kapcsolatunk önmagunkkal, a párunkkal, a családunkkal. A bennünk zajló hatalmas átalakulás a sok öröm mellett nehezen feldolgozható érzéseket is magával hoz. Olyan dolgok történnek velünk, bennünk, körülöttünk, amelyek számunkra újak és ez gyakran önmagában is stresszt okoz.

A stressz jelen van mindennapjainkban, szinte elkerülhetetlennek látszik. Emellett a legújabb kutatások  rámutatnak, hogy már a pocakban is hat a babákra a stressz. Hogyan tudunk ezen segíteni? Mi történik a babával, ha nehéz helyzeteket élünk át? Hogyan tudunk védelmet biztosítani a bennünk fejlődő gyermeknek?

A nyolcalkalmas várandós relaxáció csoportban beszélünk azokról a kérdésekről, melyek ezen időszak alatt foglalkoztatnak minket. Segítséget kapunk, hogy megtaláljuk a saját megoldásainkat és ehhez stresszkezelő eszközöket tanulunk. Az érzelmi tapasztalatok, az anyai stresszkezelés biológiailag beágyazódik a magzat növekedése során, ha mi jobban vagyunk, a baba is jobban fejlődik.

A bemutatón ízelítőt kaphatunk az ősztől induló várandós relaxáció csoportból. Közösen lazítunk, és beszélgetünk a várandósság, a szülővé válás kérdéseiről.

Kismamák és kispapák mellett szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A bemutatót tartja: Rosnyay Nóra mentálhigiénés segítő szakember és Schwarcz Ágnes mentálhigiénés segítő szakember, autogén tréning tanácsadó

 

 

18:45-20:15 Mit tud a baba? Mit tudnak a szülők? – Beszélgetés az élet kezdetéhez kapcsolódó készségeinkről, sérülékenységünkről, védettségeinkről.

Beszélgetésre hívom mindazokat, akik élethelyzetükből vagy szakmai elhivatottságukból kifolyólag élénken érdeklődnek a magzati lét varázslatos világa, a baba és szülők között kialakuló kötődés legmélyebb gyökereinek megismerése iránt. Közel húsz éve olvasom, kutatom és tapasztalom különböző minőségekben az anya-magzat, apa-magzat kapcsolat jelentőségét, így a tudományos kutatások eredményei, a terápiás és személyes tanulságok, élmények egyaránt fontos értékekként szerepelhetnek majd a beszélgetésben.

Szeretettel vár minden érdeklődőt Andrek Andrea pszichológus, haptoterapeuta, az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzés oktatója.

Sorry, no posts matched your criteria.