2018. január 21. • Ágnes

Születés Hete 2017 – Hódmezővásárhely

Szervező adatai:

Név: Törpezug

Hódmezővásárhely, Deák F. u. 16.

Kontakt: Somogyiné Bakos Szilvia 70 3974816 és Timárné Balogh Márta 20-213- 7090

Web cím: https://www.torpezug.hu/

Tevékenység: kreatív játszóház és gyermekmegőrző

Lassan 1 éve nyitottuk meg a Zugunkat és ez idő során bebizonyosodott, hogy szükség van egy olyan helyre, ahol lehet gyerekekkel közösen játszva tapasztalatokat megosztani szülőtársakkal. Olyan szociális alapokat kaphatnak itt meg a még bölcsi előtt álló kicsik is, amik a későbbi beilleszkedéshez sok segítséget adnak. Illetve az anyukáknak van lehetősége pelenkásukat családias környezetbe ott hagyni, míg elvégzik azokat a teendőket, amiket gyerek mellet nem lehet.

Heti tevékenységünk és 65 négyzetméterünk miatt csak pár programot tudunk megvalósítani a Szültés Hete keretein belül.

Két napon tartjuk a programokat: május 8-a hétfő és május 10.szerda

 

MÁJUS 08. TÉMA:

VÁRANDÓSAN ÉS KISBABÁS ANYUKAKÉNT HARMÓNIÁBAN TESTTEL, LÉLEKKEL

Előadó: Halpern Anna

Előadó névjegye:

Halpern Anna vagyok, kismama és baba-mama jógaoktató és Ayurvédikus masszőr. Kisfiam születése után fogalmazódott meg bennem, hogy jógával szeretnék foglalkozni! Azt az Ősi velünk született tudást szeretném felébreszteni minden nőben, anyában, amit ez a világ kioltott belőlünk.

“Minden dolog a nőben születik meg. Érezd az anyai, a női energiáidat. A nő virágzó fa. Ő az univerzum, a teremtés középpontja, az anyaföld. A nő az erő forrása. Válj nővé! Légy tudatában az erődnek…” (Lynn V. Andrews)

Szeretettel meghívlak baba-mama jóga foglalkozásaimra!

 

A nap programja:

08:00- Babamasszázs –

Anna vezetésével megtapasztalhatjuk a szakszerű érintés erejét. Csoportosan ruhán keresztül végezzük a babák masszázsát.

Babamasszázs jótékony hatásai:

A babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a testközelség, az érintés, simogatás. A babamasszázs során a baba és a szülő között az érzelmi kapcsolat elmélyül. Az édesanyánál a baba masszírozása közben oxitocin termelődik, melynek következtében az anyatej termelődése fokozódik, az anya nyugodtabb lesz és jobban tud a babára figyelni. A babamasszázs támogatja a szervezet kiegyensúlyozott működését, pl: keringés, légzés, emésztés, idegrendszer, vázizomzat, érzékszervek…

A masszázs támogatja a mozgásfejlődést, növekszik a szervezetük ellenálló képessége. Átsegíti a babát a betegségek, hasfájás, és fogzás időszakának nehézségein. A masszírozott csecsemők könnyebben elalszanak és nyugodtabb az alvásuk.

 

08:40-9:40 Babás jóga, ahol a nagyobb babásokat várjuk, itt már az anyukák mozgása is nagyobb szerepet kap

Baba-mama jóga áldásos hatása: Az érintéssel együtt járó mozgás a legerősebb inger, ami a babucit éri. A jógában ez a stimuláció a szülő és a baba kölcsönös részvételével történik, a baba ritmusában. Játékos módon mozgatja meg az anyát és a babát. Egyensúlyba hozza a test – szellem – lélek harmóniáját. Pozitívan befolyásolja az esetleges energiadeficitet. Segít a mamáknak a szülés utáni minél hamarabbi regenerálódásban, mind fizikai, mind mentális szinten Segíti a csecsemő fejlődését, kedvezően befolyásolja az idegrendszer érését, és a mozgásérzékelést. Fejleszti a baba egyensúlyérzékét, és a térérzékelését A minél hamarabbi jógázás elkezdése segít elkerülni a szülés utáni depresszió kialakulását.

Kinek ajánlott: minden babának édesanyjával, abban az esetben is, ha előtte soha nem jógázott.

Korcsoportok:

6 hetes kortól (császáros 8 hetes kortól)- 10 hónapos korig  – Kisbabás

Ha már másznak a babák és kezdik felfedezni a világot, akkor már a nagybabás jóga ajánlott!

10 hónapos kortól – 3 éves korig- Nagybabás

 

10:00-11:00 Női jóga

Női jóga+ méhtisztító, gyógyító meditáció

Azoknak a nőknek ajánlom, akiknek:

– rendszertelen és fájdalmas a menstruáció

– nőgyógyászati- szervi betegség

– nem jön a baba

– önbecsülés, önbizalom hiány

– minden nőnek, aki érzi a hívást!

A méh az élet kapuja, nyisd ki és gyógyítsd meg!

„ Amikor kultúránk tiszteli és értékeli a nőt, az anyát, akkor az anyaméh az erő, a kreativitás, a szépség eget

s földet összekötő csatornájává válik- és öröm lesz úrrá a földön” (Aufa)

Amikor a Nő hangja nem kerül meghallgatásra- a külvilágban vagy önmagunkban, akkor a méh testi betegségeket hoz létre. Ezért először kapcsolódj újra a méheddel! A méhed mindig üzen csak figyelj rá, énekel neked vagy sóhajt. Ahhoz, hogy egy nő teremteni tudjon meg kell tisztítani és gyógyítani a méhét.

„ Ami a női szívben, elmében és a test bölcsességében nyugszik, a legnagyobb titok és legnagyobb erők egyike- amelyek csak arra várnak, hogy feltáruljanak.” (JudiSion-TomKenyon)

Élj Női Erőddel!

Anna ezt követően 12-ig még velünk marad és várja a személyes kérdéseket,észrevételeket.

 

14-16- ig Pocak-festés

majd az elkészült pocakot le lehet fotóztatni. Az intim élmény biztosítása miatt ehhez bejelentkezés szükséges.

Általános tudnivaló:

Programjainkon való részvétel INGYENES. Sem belépő díjat sem részvételi díjat nem számítunk fel.

 

 

MÁJUS 10. TÉMA:

KISGYERMEKKEL NŐNEK LENNI

A délelőtt folyamán várjuk a pocakosokat és kisbabásokat, mert egy másik remek oktatónk mutatkozik be.

Előadó: Kovács Bea

Előadó névjegye:

Húsz éves korom környékén megszületett bennem az érzés, hogy olyan hivatást szeretnék választani, amivel embereken segítek. 2009-ben Szegeden, gyógypedagógia-tanító szakon diplomát szereztem. Azóta gyógypedagógusként dolgozom és segítem a gyermekek és családjaik életét.

Tanulmányaim során megtanították, hogy milyen nagy jelentősége van a mondókáknak a kisgyermekek fejlődésében, de amíg ezt a saját gyermekemen és természetesen magamon nem tapasztaltam, addig persze ott voltak a kérdőjelek.

2015 márciusában életet adtam a kislányunknak, akinek köszönhető az, hogy elindultam a mondókák és a masszírozás szeretetteljes útján.

Bevallom, az első néhány hónapban saját magam szórakoztatására kezdtem el mondókákat, verseket, dalokat tanulni, hogy a hosszas szopizási, altatási időt kitöltsem. Később a csodásmosolyok, kacajok és gőgicsélések motiváltak, majd megint csak jött az érzés, hogy miért ne élhetné át más is ezeket a csodás pillanatokat!? Miért ne élhetnénk át együtt?

Úgy gondoltam, módszertanilag rendszerezem a „tudást” a fejemben, így elvégeztem a Kerekítő módszertani képzést és vele párhuzamosan a BBMM babamasszázs oktatói képzést. Azért ezt, mert ez nem csak egy „szimpla” masszázs. A hagyományos thai masszázsra épül, melyet kiegészít a mozgásfejlesztés fogásaival.

Amikor kezemben volt minden oklevél, végiggondoltam a kislányunkkal eddig eltöltött csodás két évet, és oda jutottam, hogy olyan nem volt, hogy csak mondókázunk, vagy csak masszírozunk. A kettő mindig együtt történt! Ez a Mondókás masszírka . Erra a remek fél órás programra várok minden érdeklődőt keddenkét a Törpezugban. Most azonban ezt a szerda délelőttöt a pocakosoknak szentelem és a kis babásoknak.

 

A nap programja:

09:00-10:00 BABAMASSZÁZS WORKSHOP

-Bea segítségével ízelítőt kaphatunk milyen is a Babamasszázs BBMM® Baranyi Babamasszázs Mozgás és Masszázsterápia

Baranyi Babamasszázs a thai babamasszázs fogásaira épülő módszer. Több mint masszázs, egy új lehetőség és módszer ahhoz, hogy a gyermekeink jobban fejlődjenek, és alaposabban megismerjük egymást, mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki általa. Megelőzhető a betegségek, vagy ha már kialakultak a problémák, akkor kezelhetjük, azokat e módszer segítségével.

BBMM lényege, hogy a baba fejlettségi szintjéhez igazodó testtájankénti mozgatás összekapcsolódik a babamasszázs folyamatával. A védjegyzett módszer Baranyi Ágnes nevéhez fűződik.

A Baranyi Babamasszázs jótékony hatásait már régóta élvezhetik a babák és a mamák, összekapcsolódik a mozgásfejlesztéssel, ami még jobban alkalmazkodik a baba sajátos igényeihez, és jótékonyan hat testi-lelki egyensúlyára. Előnye, hogy ha a szülő elsajátítja, minden nap ő maga végezheti a gyermeken a saját otthonában.

Olyan korai fejlesztő módszer, amely figyelembe veszi az újszülött a csecsemő fejlődésmenetének sajátosságait és a szenzitív időszakban nyújt optimális megsegítést. Ezáltal megakadályozza a fejlődési ívben a megakadásokat, lemaradásokat. A szenzomotoros fejlődési szakaszban a baba mozgás masszázs lényege, hogy minél több taktilis-kinesztetikus (érintéses-mozgásos) inger érje a gyermeket.

A baba mozgás-masszázs minden gyermek testi, szellemi és lelki egészségmegőrzésének, hatékony eszköze. A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását.  Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a serkentő funkcióval párhuzamosan segít a relaxációban és az esti elalvásban.

A leglényegesebb, hogy segít egyensúlyt teremteni, és mindig függ a hatása attól, hogy akin alkalmazzuk a fogásokat, milyen energetikai szinten, mire van szüksége. Jó hatással van a baba testi fejlődésére, de elégedettséget, jó közérzetet biztosít a szülőnek is. A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is.

A masszázshoz mozgásokat is hozzáintegrál a korafejlesztés egyik új módszere lehet. Nagy előnye, hogy a szülők is megtanulhatják.

 

10:00-11:00 Kismama masszázs –

bejelentkezés szükséges, mert elkülönített helyiségünkben átélheted a 10 perces ruhán keresztüli masszázs során milyen jó ha szakavatott kezek kényeztetnek,mert a thai kismama masszázs speciálisan a várandós anyukák szükségleteire lett kialakítva.

 

…de, mitől tud terhessé válni a 9 hónap?

…és miért hatásos ez a módszer?

Rengeteg változás zajlik a testedben:

 érzelmi, hangulati ingadozások törnek rád: néha megijedsz a közelgő felelősségtől, vagy aggódsz, ha kevesebbet mocorog a baba, máskor pedig felhőtlen boldogságot élsz át,

 megváltozik a bőröd: kisimul, eltűnnek a pattanások, kikerekedik az arcod, megerősödik a hajad, körmöd,

 megkívánsz olyan ételeket, amiket korábban nem, vagy épp megundorodsz a kedvenceidtől,

 nőnek a melleid, készülnek a szoptatásra nő a súlyod, ami miatt változik a testtartásod, és időnként fájni kezd a

hátad, a derekad.

Testednek majdnem minden szerve megváltozik, hogy támogassa a növekvő magzatodat és alkalmazkodjon annak növekvő méretéhez. Ez az állapot gyakran egy nagyszerű érzelmi megnyílás időszaka és egy mélyebb fejlődésre is alkalmat ad, a tested és szellemed közötti kapcsolatban, hiszen életed egy nagyszerű időszakára készülsz.

A thai kismama masszázs a várandósok teher-mentesítő masszázsa.

Masszázs egy csodálatos támogató terápia, amely átsegíti a nőket ezeken a változásokon és számos, a várandóssággal kapcsolatos tünetet és kellemetlenséget segít enyhíteni, így csökkenti a mindennapos feszültséget és stresszt.

A pocaklakó boldogan rugdos, míg „anya” is gyönyörűnek, kipihentnek, egészségesnek érzi magát!

Mi történik a testeddel a thai kismama masszázs során?

Még napokkal a kezelés után is úgy érzed, teljesen újjászülettél! Kipihent, vidám, energikus leszel.

 

A thai kismama masszázs 9 jótékony hatása ugyanis:

 javítja a relaxációt és mély légzést biztosít, ezáltal csökkenti a stresszt és idegességedet,

 javítja a kedélyedet, és jobb alvást biztosít neked, megszabadíthat az izomgörcsöktől, a kötőszöveti fájdalomtól, főleg a hát lumbális szakaszán, a szeméremízületnél, csípőben és az alsó végtagokban,

 csökkenti a feszülést a terhelésnek kitett ízületekben, bokában, deréknál, medencénél,

 enyhíti a fejfájást és a homloküregi nyomást,

 javítja a vérkeringést – segítve az anya és a magzat oxigénellátását,

 elősegíti a nyirokkeringést, csökkenti a kezek, lábak dagadtságát, megelőzi a visszértágulatot,

 segít stabilizálni a stressz hormonok szintjét,

 csökkenti a szülés utáni stresszt is.

Ma már Európa több országában is népszerű kiegészítő terápia a terhességi hátfájás esetén, amikor a fájdalomenyhítési lehetőség pl. gyógyszeres kezelés, korlátozott.

A masszázs lágy és pihentető, sok szempontból különbözik a hagyományos (várandós nőknek nem is ajánlott) masszázsoktól.

Orvosi Ellenjavallatok

Nem ajánljuk ezt a kismama masszázst az első trimeszter idején járó kismamának.

Az alábbi egészségi problémák esetén szintén azt tanácsoljuk, hogy konzultálj orvosoddal, vagy szakképzett masszőrrel:

növekvő magzati mozgás észlelésekor (24 órás perióduson belül),

erős folyás esetén (vizes vagy véres),

cukorbetegség esetén,

fertőző betegség és láz esetén,

reggeli rosszullét, hasi fájdalom, hasmenés mellett,

szokatlan fájdalom esetén,

közvetlenül étkezés után (várjunk 1,5–2 órát).

 

A masszázsterápia kiegészítő terápia, nem helyettesítheti az orvosi eljárásokat.

További orvosi konzultációt igénylő körülmények:

több magzat,

kockázatos terhesség,

prae-eclampsia (terhességi magas vérnyomás fehérje vizeléssel),

elölfekvő méhlepény (placenta praevia),

terhességi hipertónia (PIH),

bármilyen rosszindulatú állapot,

előző, idő előtti szülés,

friss szülés,

bármely terhes nő, aki tapasztalt idő előtti méh összehúzódásokat, vagy állandó ál méh összehúzódásai (Braxton-

Hickscontractions) vannak, fel kell hívja terapeutája figyelmét

 

A területek, melyeket nem szabad masszírozni:

bőrkiütés, nyílt sebek, horzsolások,

gyulladások,

kiemelkedő, feszülő visszértágulatok,

helyi fertőzések.

 

Kismama masszázs

Hogyan zajlik a kismama masszázs?

Két fő fajtája van, az egyik szárazon laza pamut ruhában, a másik olajos technikával. Mindkét masszázsfajta

földre tett matracon, oldalt fekvésben illetve ülésben történik.

A „száraz” technika a szemérmesebb várandósoknak javasolt. Ilyenkor a test energiavonalai mentén kötött sorrendben finom, lágy ringó mozdulatokkal nyomást gyakorlunk a láb, a derék, a hát és a nyak területén, hogy az igénybe vett testrészek megkönnyebbüljenek, ellazuljanak és felfrissüljenek. Különös figyelmet fordítva hátfájás enyhítésére és láb görcsök oldására.

Az olajos kismamamasszázs is a test energiavonalait követi, de simító mozdulatokkal, a masszázs alatt az éppen csak a masszírozott terület fedetlen, a test többi részét törülköző fedi.

Délutáni programjaink még tervezettek:

14:00- Babázó klubb bemutatkozása

(többi programunk egyeztetés alatt áll)

17:00- Szél Erzsébet pszichológus előadása,hogyan maradjunk nők

anyuka ként is témában

18:00 Pole Magic bemutatkozása- Bartyikné Oláh Gabriella előadása

Gabi személyében egy olyan NŐT (és okkal nagybetűs NŐT írtam) ismerhettem meg, aki mindamellett, hogy profin vezeti be az anyukákat a rúdtánc világába személyiségével olyan pluszt ad a hölgyeknek,ami segít visszanyerni női önbecsülésünket és magabiztosságunkat.

Meglátásunk szerint minden anyukában él egy NŐ is és szükség van ezt az oldalunkat is olykor megerősíteni,mert megelégedett emberek csak úgy lehetünk, ha gyökereink erősek és hogy mitől lehetsz újra NŐ, arra adunk néhány lehetőséget…..válassz kedved szerint — — –

 

Zuganyuk

„Azért mert a fáradt, nyugtalan ember idegesebben reagál az apró kis problémákra is. Az ilyen idegállapot táptalaja az elégedetlenségnek, s ebből lehetnek az esti veszekedések a férjjel, vagy a „minek idegesít ez a gyerek” érzés, ami lassanként megmérgezheti az anya-gyerek kapcsolatot. Ha nem engeded meg magadnak, hogy néha pihenj, a szervezeted egy idő után jelezni fog, vagy lelki, vagy testi szinten. Innen már csak egy lépés a depresszió, vagy a kisebb pszichoszomatikus betegségek. Ezek azok a betegségek, amelyek pszichés okokra vezethetők vissza. Fejfájás, gyomorégés, allergia, emésztési panaszok stb.. Természetesen ezeket ki kell vizsgáltatni szakorvossal, de nagyon gyakran lelki okai vannak. Lehet, hogy vannak jó kis gyógyszerek, de attól még a lelki ok- azaz a kialvatlanság és fáradtság- nem múlik el, és tünetváltás következik. Eddig a gyomra fájt, de a savlekötőnek köszönhetően elmúlt. Ha a lelki probléma még mindig fennáll, jön egy másik tünet, pl. fejfájás. Próbáld elkerülni ezt az ördögi kört.”

Héjja Edit- tollából a http://www.szuperszulo.hu/index.php?lap=cikkek.html&id=43&page=1 oldalról

 

Általános tudnivaló:

Programjainkon való részvétel ezen a napon is INGYENES. Sem belépő díjat sem részvételi díjat nem számítunk fel.

Sorry, no posts matched your criteria.