2020. július 12.

Születés Hete 2018 – Marosvásárhely

2018-ban is megrendezésre kerül a Születés Hete, április 23 és 29 között a My Happy Family házban!

 

A szakmai és kulturális rendezvény a kismamákat, szülőket hivatott tájékoztatni választási lehetőségeik felől, ami a szülés módját, helyét, valamint a „kísérők” kiválasztását illeti.

A szervezők igyekeznek bemutatni a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváit is, a megfelelő döntést elősegítő kutatási eredményekkel és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásaival. Fókuszban a doulák, pszichológusok, szociális segítők, akik a lelki felkészülésre, a várandóság és szülés lélektanára is figyelnek.

 

A Születés Hete jótékonysági rendezvény!

Idén Geréb Ágnes mellé állunk! Karitatív célunk, az ő ügyének segítése érdekében adománygyűjtést hirdetünk.

 

Szeretettel várunk, kedves kismamák és kispapák, szülők és nagyszülők, egészségügyi dolgozók és tanulók, és gyerekek!

 

A belépés díjtalan, viszont nagyra értékeljük apró adományaitokat, amellyel munkánkat támogathatjátok.
A helyszínen ne feledjetek regisztrálni, amely által részt vehettek a tombolán.


Íme a részletes program:

 

Hétfő, április 23, 17:00 órától

Helyszín: My Happy Family, Gyulafehérvári utca 36 szám, Marosvásárhely

Születés Hete megnyitó

szülés-élmény-kiállítással

Jogok a szülőszobában – Geréb Emőke, jogász

A 46/2003-as törvény alapján szeretném ismertetni a páciensek jogait, kihangsúlyozva a szülő nőre és a magzatra/újszülöttre vonatkozó cikkelyeket. Szót ejtenék a szülő nőt kísérő hozzátartozó és doula jelenlétéről is, taglalva ennek fontosságát és törvényes hátterét.
Az általános érvényű előírásokat szeretném kifejteni egy-egy esettanulmány révén, valamint a saját tapasztalataim tükrében.
Az előadást kötetlen beszélgetéssel folytatnám, tapasztalatcsere és egymás megerősítése céljából.

****************************
Kedd, április 24, 17:00 órától

Helyszín: Neoreka, Görbe utca 36A szám, Marosvásárhely

Várandós torna – Szőcs Beáta, edző, perinatális szaktanácsadó

Kisbabát vársz, és mielőtt bármilyen testmozgást végeznél szeretnél megbizonyosodni, hogy várandósságod idején helyesen, biztonságosan és egészségesen edzel. Egy várandós torna bemutatójára hívunk, átmozgatjuk az egész testet olyan funkcionális gyakorlatokkal, amelyek segítik a mindennapi életünket, javítva a testtartást, erőnlétet, állóképességet. A várandós torna felkarolja a várandóssággal járó változásokat, megelőzi és enyhíti a panaszokat, végigkisér és testileg-lelkileg támogat.

 

A várandósság és a szülés egyszerre testi, lelki és mélyen spirituális esemény, amely hatással van a nő és gyermeke, a születő család egész életére. A pozitív élmény hosszú távon hat önbizalmunkra és nőiségünk megélésére is.


Workshop: egészséges várandósság – Szőcs Beáta, edző, perinatális szaktanácsadó

A várandósságról, a várakozás időszakáról beszélgetünk. Hogyan segítheted kisbabád egészséges fejlődését? Várandósság alatt hogyan készülj a szülésre? Mit tehetsz a szülési terved sikerének érdekében? És a többi kérdéseidről

***********************

Szerda, április 25, 17:00 órától

Helyszín: Borudvar, Forradalom utca 8 szám, Marosvásárhely

Doula-mustra – Nora Niculescu

Milyen fontos szerepeket tölthet be a doula a szülésednél?

Kik a doulák Marosvásárhelyen és környékén?
Személyes bemutatkozásra hívjuk mindazon személyeket akik örömmel osszák meg az érdeklődőkkel doulaságuk történetét, azt, hogy mi indította őket arra, hogy az anyák támaszai legyenek, akár elméletben, akár gyakorlatban. Megtudhatjuk, hogy ki miben tud segíteni egy kismamának, újdonsült anyának, leginkább mikor számíthatunk a jelenlétükre.

 

filmvetítés – Microbirth

Microbirth. Mikroszülés, egy díjnyertes, mérföldkőnek számító dokumentumfilm olyan mikroszkopikus eseményekről, amelyek születéskor és szoptatáson keresztül zajlanak, és amelyek a gyermekek egészségére nézve élethosszig tartó befolyással vannak.

12 világhírű professzor alakításával a Microbirth kiemelten sürgető közegészségügyi problémát vet fel: a születés és a táplálás medikalizálása befolyásolhatja gyermekeink jövőbeli egészségét.

Együttgondolkodásra hívunk, hogy a film megtekintése után a kapott információk mellett beszélgessünk a gondolatainkról és felmerülő kérdéseinkről.

 

******************

Csütörtök, április 26, 17:00 órától

Helyszín: My Happy Family, Gyulafehérvári utca 36 szám, Marosvásárhely

Korababa – Kaláka

A Születés Hetén elindul a Korababa-projekt, a Kaláka azon aprócska ágazata, ami aprócska sapik, ruhák és polipok készítésével, és a kora-raktárral foglalkozik.

Beszélgetünk koraanyuról, koraszülésről, korababáról, úgy a leselkedő veszélyekről, mint a sikerélményekről.

*****************
Péntek, április 27, 17:00 órától

Helyszín: My Happy Family, Gyulafehérvári utca 36 szám, Marosvásárhely

Életmódváltás várandósan – Suba Réka, vezető Testszerviz konzultáns

Rontja a stressz a közérzeted, pedig most igazán nem lenne rá szükséged?
Esetleg nem szeretnél több súlyt felszedni, mint amennyi a kisbabád súlya?
Úgy érzed magad a várandósság alatt is (főleg esténként), mint egy lemerült akkumulátor?
Nem vagy biztos benne, hogy a kisbabád mindent megkap, amire csak szüksége lehet?
Köszöntelek Téged! Suba Réka vagyok. Belgyógyász rezidensként és Testszerviz Specialistaként több éve az emberek életminőségének javításán dolgozom. Munkám során azt tapasztaltam, hogy elengedhetetlen, hogy az egyéneknek helyes életvitelük legyen. Jómagam is 3 éve életmódot váltottam, amit azóta is sikeresen tartok. A korábbi évekhez viszonyítva most magabiztosabb vagyok a súlyommal kapcsolatban, sokkal energikusabb, kiegyensúlyozottabb lettem. Jó állapotban van most már az emésztésem és kipihenten ébredek. Mindezen sikerek elérése arra ösztönzött, hogy másoknak is megmutassam azt az utat, ami nekem segített! A kollégáimmal, immár több, mint 1500 embernek segítettünk életmódot váltani, akik azóta is sikeresen fenntartják ezt az újonnan kialakult életmódot.

A rövid előadáson megtudhatod:
• Mi történt az energiáddal és miért érzed magad energiahiányosnak.
• Miért használna az életmódváltás a kisbabádnak.
• Miért nem olyan ördöngös az életmódváltás, mint gondolnád.
• Mi köze van a táplálkozásodnak a stresszhez.

Kiknek is szól ez az előadás? Azoknak, akik érzik, hogy valamit kellene változtatni az életvitelükön, mindezt úgy, hogy ne okozzon kárt a kisbabában, ugyanakkor nem tudják, merre induljanak. És azoknak is, akik eleve jó formában vannak, ugyanakkor fontos nekik, hogy meg is őrizzék ezt!


Illóolajok, a várandósság és szülés segítői – Borbáth Annamária, Ada Guțiu

Várandóság, szülés, gyermekágy olyan életszakasz, amiben ösztöneinkre, belső erőnkre, női energiáinkra van szükségünk. Ebben van segítségünkre az aromaterápia, hisz az illók az agyunk legbelső vezérlőközpontjába kerülnek, a limbikus rendszerbe, a tudatalattinkba! Érzelmeinkre hatnak, kihagyva a gondolkodásunk: megnyugtat, élénkít, fájdalom érzetet csökkenti, mozgósít, erőt ad. Mindegyikre szükség van szüléskor, előtte és utána is!

De nemcsak érzelmeinken keresztül hatnak, hanem fizikailag is. A levendula hegesít, teafa fertőtlenít, rózsa és jázmin női hormonokat kiegyensúlyoz, muskotályzsálya ösztrogénszerűen hat, hormonjainkat mozgósitja, a szülés hormonjait. És milyen jó, ha segít az émelygés idején egy kis grepfrút, megnyugodni, összpontosítani a levendula vagy rózsa, határainkat átlépni és engedni, hogy a kisbabánk is átlépje az élet kapuját a muskotáyzsálya segítségével, vagy fogadni őt tömjén szentségével.

És még mennyi lehetséges támogatást kaphatunk a természettől az illóolajokon keresztül! Magam is tanulom, tapasztalom! Ezekről beszélgetünk, illatolunk!

 

****************

Szombat, április 28, 10:00 órától

Helyszín: My Happy Family, Gyulafehérvári utca 36 szám, Marosvásárhely

A szülés arcai: 4 szülés, 4 különböző élmény
Babát tervezel vagy már a szíved alatt hordod? Szülésed várakozáson felüli volt, vagy pontosan amilyennek eltervezted, netán traumatikus élményként élted meg? Gyere, mesélj, kérdezz, halld egyenes adásban a szüléstörténeteket.

 

********************
Vasárnap, április 29, 10:00 órától

Helyszín: Mustang Camping, Vármező

Családi piknik

A Mustang Kemping Erdély szívében, a Görgényi havasok lábánál található.

Távol a város zajától és a rohanó élettől, e vadregényes környezet ideális lehetőséget nyújt a teljes, zavarmentes kikapcsolódásra. Az idelátogatónak lehetősége nyílik a jól megjelölt turistaösvényeken túrázni gyalog vagy akár biciklivel, élvezheti a falusi szekerezés örömeit vagy akár horgászhat is a közeli patakban, halastavakban.

A Születés Hete rendezvény utolsó napján családi piknikre hívunk!

 

+szülés utáni felmérés (hasizom és gátizom funkciók)

Helyszín: Neoreka, Görbe utca 36A szám, Marosvásárhely

Időpontok:

Szerda, április 25, 10:00-12:00

Péntek, április 27, 15:00-18:00

 

Sorry, no posts matched your criteria.