2017. március 29. • Auguszta , Bertold

Születés Hete 2016 – Nagyvárad

A Posticum Kulturális Központ és a nagyváradi Születés Hete rendezvény együtt kívánja támogatni a Szent Angéla  Ház gyermekeit, pénz adományokkal, tartós élelmiszerekkel tisztító-tisztálkodószerekkel és tanszerekkel. Az előadásokon, programokon, adományok fejében lehet résztvenni.

Az adományokat, felajánlásokat egész héten várjuk a Posticum székhelyén (Teiului 26 szám).

A rendezvény ideje alatt megtekinthetőek a  „Az én Anyukám ”  rajzpályázat alkotásai.

 

Eve Ensler: A vagina Monológok
„Ahhoz a nemzedékhez tartozom, amelyik úgy nőtt fel, hogy a női családtagok a női nemi szerveket, belsőket és külsőket egyaránt – persze csak ritkán, és suttogva –, még egymás között is az “odalent” vagy “ott lent” kifejezésekkel jelezték. Én tehát az “ott lent” nemzedékből jöttem.(…) Amikor beszélni, olvasni, írni vagy testem gondját viselni tanultam, rendre elmondták nekem minden egyes csodálatos testrész nevét –, egyetlen intim testtájat kivéve. Ez felkészületlenné, védtelenné tett engem az iskolában szokásos megalázó szavakkal, mocskos tréfákkal szemben, és a későbbiekben azzal a közhiedelemmel szemben is, hogy a férfiak, akár, mint szeretők, akár, mint orvosok, jobban ismerik a női testet, mint a nők maguk.”

Előszó,Gloria Steinem
Előadó: Oláh Anikó Katalin, Budai Mónika, Pásztai Annamária, Lakatos Éva, Camerzan Orsolya,  Cosma Sonja, Hoffmann Kinga. Rendező: Oláh Anikó Katalin
Dátum: 2016. Május 9. Hétfő 18:00
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

“Beszélgetés az előadás kapcsán”
A Vagina Monológok felkavaró tartalmú előadás nőknek és férfiaknak is egyaránt. Ezért fontosnak  tartjuk, hogy a nézőknek és előadóknak legyen lehetősége impresszióik megosztására. Együtt is rátekinteni az előadás kapcsán megéltekre, azonosulásaikra, a téma kapcsán felmerülő érzéseikre. Makai Dimény Judit családterapeuta segítségével őszinte, tabuk nélküli beszélgetésre hívjuk a kedves nézőközönséget.

Előadó: Makai Dimény Judit, családterapeuta
Dátum: 2016. Május 9. Hétfő 19:30
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

“A női tökéletesség spirituális triásza: Szűz, Anya, Nagyanya”
A nő nélkül nincs élet, nincs biztonság, nincs melegség a Földön. Minden sikeres nő és férfi mögött – nagy valószínűséggel – egy szerető anya áll … Honnan van ez az erő? Az folyamatosságából, a folyamatos változásból, a megújulásból, az életet adni tudásból, a védelem, a melegség, a szeretet birtoklásából… Ezt a csodát járja körül az előadás, kultúrtörténeti, pszichológiai és spirituális vonalvezetéssel, hangsúlyozva: a nő tökéletes!

Előadó: Dr. Bálint Sándor, szülész nőgyógyász, pszichoterapeuta
Dátum: 2016. Május 10. Kedd,18:00
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

”Császár után”
Az utóbbi évtizedek során jelentősen emelkedett a császármetszések száma. Ennek oka a műtét és az altatás/érzéstelenítés technikájának egyre biztonságosabb kivitelezése. Régi mondás az orvosok között, hogy “egyszer császár, mindig császár”, így az egyre gyakoribb műtétes szülések további császárokat generálnak. De vajon helyes-e ez a tendencia? Mi történik a császár után a szervezetben és a szülés alatt? Van-e esély a császár utáni hüvelyi szülésre? És, ha mégis császár, lehet-e a természetes  szemléletnek teret adni a műtőben? Ezen kérdésekre kapunk választ a saját és nemzetközi gyakorlat, valamint a WHO irányelvei alapján.

Előadó: Dr. Bálint Balázs, szülész nőgyógyász
Dátum: 2016. Május 10. Kedd,18:45
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 
“Bába a gyermekágy mellett”
XXI. században a gyermekágy elvesztette megbecsülését. A médiasztárok hamis mércét állítanak az anyukák elé. Eltűntek az asszonyközösségek, akik ápolták, kiszolgálták, tanították az újdonsült édesanyákat. Előadásomban bemutatom, hogyan támogatható egy édesanya, hogy megélhesse a gyermekágyban a szoros közösséget babájával, méltó módon feldolgozhassa a szülést testben és lélekben, megtalálhassa a korrekciós lehetőségeket, ha nem a legideálisabban történtek a szülés körülményei.

Előadó: Kondor Katalin, szülésznő
Dátum: 2016. Május 10. Kedd 19:45
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 
“Lehet-e a Nő a szülés középpontja?”
Várandósság alatt szinte közhellyé vált „ami jó az anyának az jó a babának”. Együnk amit kívánunk, mozogjunk amennyit jól esik, végezzünk örömöt szerző tevékenységeket. De vajon, hogy van ez a szülés alatt? Fontos-e  hogy  a szülő nő jól érezze magát? Sok esetben úgy értelmezik, hogy a szülő nő igényei veszélyeztetik a babát a vajúdás, szülés alatt. A baba és anya elválaszthatatlan egységet képeznek, hiszen egymás nélkül nem is létezhetnének: baba nélkül a nőből nem lesz Anya, s a nő nélkül nincs fogantatás, születés. Épp ezért nagyon fontos, valójában mi is történik a nő testében és lelkében, hogyan és milyen körülmények között zajlik a szülés, születés.

Előadó: Dr. Németh Mónika, független bába
Dátum: 2016. Május 11. Szerda, 18:00
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

„Szoptatás: a Női folytonosság”
A szülés és szoptatás szoros kapcsolatát már hosszú ideje kutatják, és mára már egyértelmű, hogy nem két különálló eseményről van szó, hanem egyazon női ciklus folytatásáról. Habár a szoptatást többnyire a kisbaba egészsége szempontjából tartjuk fontosnak, a női test és lélek egészségében éppoly jelentős szerepe van. Az édesanyák, és segítőik gyakran teszik fel a kérdést, “Hol kezdődött a baj a szoptatással?” A válasz a legtöbb halmozott szoptatási probléma esetében: “vajúdás, és szülés közben”. A természetes, egészséges, háborítatlan szülés, természetes, egészséges és háborítatlan szoptatás élményt eredményez. A megzavart vajúdás megzavarja a szoptatást is. Várunk mindenkit szeretettel, hogy felfedjük azokat a buktatókat, amelyek megnehezíthetik a természet dolgát, és együtt ünnepeljük a női test csodás erejét, amely még a legnehezebb akadályokat is képes legyőzni megfelelő támogatással és helyes információval.

Előadó: Kovács Katalin és Bruncsák Anna, önkéntes szoptatási tanácsadók, Szoptatásért Magyar Egyesület
Dátum: 2016. Május 12. Csütörtök, 18:00
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

„A baba a Nő lelkében fogan”
Közismert tény, hogy a testi folyamataink és a lelkünkben zajló folyamatok között összefüggés van. Ijesztő hírt hallva elsápadunk, összecsuklik a lábunk, kínos helyzetben elpirulunk. A lelki tényezők azonban nemcsak ilyen egyszerű „tüneteket” hozhatnak létre, hanem a testi működésünkkel szoros összefüggésben hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához is. Manapság egyre inkább hangsúlyt kap az az elképzelés, hogy a termékenységi problémák, illetve a várandósság sikertelen kihordása mögött is sokszor lelki okok húzódnak meg. A hormonrendszer jellegzetességei miatt főként a stressz, a babára „rágörcsölés” szerepét szokták hangsúlyozni, de valójában ennél sokkal bővebb a lehetséges okok listája, amely akár kisgyermekkorunkig, vagy még ennél is korábbra: az anyaméhben átélt élményeinkig is visszavezethető. Az előadás során ezeket az akadályozó tényezőket járjuk körül – amely nyilván az egyéni élettörténettől függően mindenkinél más és más lehet – illetve ezekről beszélgetünk. Szeretettel várok mindenkit!

Előadó: Szeghy Krisztina, pszichológiai mentor és családsegítő konzulens
Dátum: 2016. Május 13. Péntek, 18:00
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

Hogyan járulhat, hozzá az Aviva módszer ahhoz, hogy megfoganjon a kisbabád?
Mi is az Aviva módszer? Az Aviva módszert hosszú évtizedek munkájával Aviva Gabriella Steiner magyar származású táncosnő, tornász és fizikoterapeuta dolgozta ki. Már a hatvanas évektől tanította módszerét Tel Avivban. Azóta nők ezrei tapasztalhatták a torna áldásos hatását. A torna a genitális zóna vérbőségét fokozza, amely hozzájárul a hormonháztartás normalizálásához és az érintett zóna megerősödéséhez. Női bajokra (meddőség, vetélés, menstruációs problémák, nőgyógyászati betegségek, klimax), férfiaknak prosztata és potencia problémákra jelenthet megoldást a rendszeres Aviva torna. Próbáld ki te is!
Előadó: Kovács Ildikó Laura, Aviva tréner
Dátum: 2016. Május 13. Péntek 19:20
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 

“Merek úgy szülni, ahogyan szeretnék! (Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau!)”- román dokumentumfilm
A dokumentumfilm bemutatja, a szülést a romániai egészségügyi rendszerben. Romániai szülészeteken használt protokoll, a nők kellemes vagy kellemetlen tapasztalatai amelyeket a szülés folyamán szereztek valamely hazai kórházban.
Hüvelyi szülés vagy császármetszés- mik a veszélyei és mik az előnyei?
Ki határozza meg a gyermek születésének dátumát- az orvos, anya vagy a baba?
Miért van az hogy Romániában a gyermekek fele császármetszéssel jön a világra?
Megszületése után kié a gyermek az anyáé vagy a szülészeté?
Lehet- e háborítatlanul, nyugalomban, félelmek nélkül szülni?
A film megdönti a tévhiteket, megvizsgálja a lehetőségeket, körüljárja a nők jogait, úgy ahogyan a romániai egészségügyben értelmezve vannak. A hiteles információ létfontosságú!
A film után beszélgetünk  a Lion Mentor Egyesület elnökével és  a film készítőjével, Irina Thiery-vel  illetve Elisa Stelli-vel aki Londonban szülésznőnek tanul.

Előadó: Lion Mentor Association
Dátum: 2016. Május 14. Szombat 17:00 óra
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 
„Záróelőadás: Playback szinház-A nő férfi szemmel”
Az idei Születés Hetét a nő, nőiesség, női tudás témaköre járta át. De vajon mit gondolnak a nőkről a férfiak? Ebben a témában várjuk az érzéseket, gondolatokat, történeteket a kedves közönségtől. Ebben a műfajban a színészek a nézők által mesélt saját, személyes történeteket játsszák el improvizációs technikával. A mesélő történetét a játékmester foglalja össze, és közvetítőként vesz részt a nézők, a színészek és a mesélő között. A színpadon személyes történetek, életesemények, álmok elevenednek meg, amelyek katartikus erővel hívják életre érzelmeinket.

Előadó: Playback társulat
Dátum:  Május 14, Szombat, 18:00
Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 
Siratószoba
Magzatukat vagy újszülött kisbabájukat elveszített szülők részére
Tudtad-e, hagytak-e, sikerült-e átélned és kifejezned kétségbeesésedet, haragodat, bűntudatodat, értetlenségedet, fájdalmadat? Hol van most az a bánat, amit kisbabád, reményeid elvesztése okozott? Hol vannak el nem sírt könnyeid benned, és mit tesznek veled?
Ebben a helyiségben találkozhatsz eltemetett érzéseiddel. Nem könnyű a fájdalommal szembenézni, ugyanakkor reményt, esélyt kaphatsz a továbblépésre, a túlélésre.
Itt emlékezhetsz, elbúcsúzhatsz, elmondhatod mi bánt, mit nem tudtál elmondani. Köszönetet mondhatsz kisbabádnak és kívánhatsz neki, amit a szíved üzen. Rajzolhatsz, levelet írhatsz, gyertyát formálhatsz.  A lelkedben tett utazáshoz bátorság kell, vágy és hit a változásban és az életben.

Dátum: Látogatható: Május 12, csütörtökön, 17-18:30 óra között, Május 13, pénteken, 17-18 óra között, Május 14, szombaton, 17-18:30
Helyszín: Posticum Kulturális Központ, könyvtára

Sorry, no posts matched your criteria.