2018. február 18. • Bernadett , Simon

Levente

A névanalízis szerint a Levente név komoly, nyugodt, felelősségteljes személyiség kialakítását segítheti. Fontos számára az otthon, szülőként türelmes és megértő. Olyan területen érdemes elhelyezkednie, ahol kamatoztathatja nagyszerű diplomáciai érzékét és azt a képességét, melynek köszönhetően nagyon gyorsan megtalálja a hangot másokkal. Jó üzleti érzékkel rendelkezik, de nem alkalmas az értékesítés különböző területein végzendő munkára, mert egyéniségéből hiányzik az a fajta agresszivitás, ami jó eladóvá tehet egy embert. Nagyon jól teljesítene egy olyan munkakörben, ahol emberekkel foglalkozhat, törődhet.Sokan bíznak benne, mert kedvesnek és figyelmesnek találják.

A Levente régi magyar név, Árpád fejedelem legidősebb fiát is így hívták. Általában a lesz ige származékának tartják, ez esetben a név jelentése: levőcske, kis lény. Létezik egy újabb felvetés is, miszerint a Lovanta lehetett a név eredeti formája és egy vadászat jelentésű szláv szónak a személynévképzős alakja, a jelentése tehát: vadász. Az azonban bizonyos, hogy a köznyelvben ma is használatos levente szónak nincs köze a személynév kialakulásához, mert ez a közszó újabb keletű.

A névanalízis szerint a Levente név komoly, nyugodt, felelősségteljes személyiség kialakítását segítheti. Fontos számára az otthon, szülőként türelmes és megértő. Olyan területen érdemes elhelyezkednie, ahol kamatoztathatja nagyszerű diplomáciai érzékét és azt a képességét, melynek köszönhetően nagyon gyorsan megtalálja a hangot másokkal. Jó üzleti érzékkel rendelkezik, de nem alkalmas az értékesítés különböző területein végzendő munkára, mert egyéniségéből hiányzik az a fajta agresszivitás, ami jó eladóvá tehet egy embert. Nagyon jól teljesíthet egy olyan munkakörben, ahol emberekkel foglalkozhat, törődhet.Sokan bíznak benne, mert kedvesnek és figyelmesnek találják.

Becézés: Levi(ke), Levus

Névnapjukat a Leventék február 13-án, június 18-án, 24-én, 28-án vagy november 12-én ünnepelhetik.

Források: Ladó–Bíró, Kálmán, www.kabalarians.com, Magyar Etimológiai nagyszótár.