2018. január 19. • Márió , Márta , Sára

Rezső

A névanalízis szerint a „Rezső" név olyan személyiség kialakítását támogatja, aki könnyen megért másokat, és nézeteltérések, viták, félreértések esetén nagy segítséget nyújthat a harmónia megteremtésében. Nehezen viseli, ha igazságtalanságot tapasztal. Könnyen ismerkedik, de vigyáznia kell, hogy ne folyjon bele túlságosan mások életébe. Olyan területen érdemes dolgoznia, ahol használhatja kifinomult diplomáciai érzékét, de nem nyomja a vállát komolyabb felelőség.

A Rezső magyar eredetű név, a Rudolf férfinév magyarosítása a Rézső, Réső családnévből.

Mint sok más, a magyar névadásban napjainkban is használatos név, a Rezső is a XIX. században terjedt el. A feltörekvő városi polgárság ekkor frissítette új, nyugaton használatos nevekkel névállományunkat. E folyamat során több idegen nevet lefordítottak magyarra, és a Rezső nevet is – mely a Rudolf magyar mása – ekkor alkották.

Manninger Rezső kutató állatorvos munkásságának köszönhetjük, hogy az állategészségügy a múlt század első felében rövid idő alatt elérte a humán közegészségügy szervezettségének színvonalát. A tudományos közéletben számos tisztséget viselt, és egész sor külföldi tudományos testület iktatta tagjai közé. Pályafutása során számos magas hazai és külföldi kitüntetésben részesült. Kétszer kapta meg a Kossuth-díjat (1950, 1961), és a Munka Vörös Zászló Érdemrendet (1954, 1960), 1952-ben pedig a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét. 1961-ben adományozták részére a Hutyra Ferenc emlékérmet, 1965-ben az Akadémia Aranyérmét. 1970. február 4-én hunyt el Budapesten. Éppen halála napján ítélte neki a Bolgár Nemzetgyűlés egyik legmagasabb kitüntetését, a Cirill és Method Érdemrend első fokozatát.

Élete munkájával egyesítette, s nemzetközileg magas szintre emelte az állatorvosi mikrobiológia és járványtan tudományát. Kiemelkedő tudományos eredményeket ért el a mikrobiológia területén a ragadós száj- és körömfájás vírusának pluralitására, a baktériumok mutációjára, egyes baktériumok rendszertani helyére, biológiai tulajdonságára és meghatározására, szerológiai próbák alkalmazására, a vírusok tulajdonságaira, a tuberkulinok hatásmechanizmusára vonatkozó kutatásai során. Jelentősek az immunitástan területén elért eredményei.

Összefoglalva: az állati megbetegedéseket okozó vírusok felfedezése, a járványszerű megbetegedések kóroktanának meghatározása, az immunanyagok felfedezése, a védekezés megszervezése és közegészségügyi vonalon való hatékony foganatosítása az alkalmazott kutatások világhírű tudósává tették.

Kutatásainak eredményeit mintegy 300 dolgozatban tette közzé, amelyeknek egyharmada idegen nyelven jelent meg. Könyvei hazai és külföldi viszonylatban számos kiadást értek meg.

A névanalízis szerint a Rezső név olyan személyiség kialakítását támogatja, aki könnyen megért másokat, és nézeteltérések, viták, félreértések esetén nagy segítséget nyújthat a harmónia megteremtésében. Nehezen viseli, ha igazságtalanságot tapasztal. Könnyen ismerkedik, de vigyáznia kell, hogy ne folyjon bele túlságosan mások életébe. Olyan területen érdemes dolgoznia, ahol használhatja kifinomult diplomáciai érzékét, de nem nyomja a vállát komolyabb felelőség.

Becézés: Rezsőke, Rezsi(ke), Rudi.

Névnapjukat a Rezsők április 17-én, július 27-én, október 12-én, 17-én, vagy fő névnapjukon: november 7-én ünnepelhetik.

Források: Ladó-Bíró, Kálmán, www.kabalarians.com, mek.oszk.hu, omgk.hu.