2018. január 21. • Ágnes

Tatjána

A névanalízis szerint a Tatjána név olyan személyiség kialakulását támogatja, akinek nagyon fontos az önkifejezés. Szeret olyan pozícióban dolgozni, ahol emberekkel érintkezhet. Nagyon távol állnak tőle az unalmas, egyhangú dolgok, kedveli a változatosságot, a természetességet, a könnyedséget és közvetlenséget. Ennek ellenére olykor azon kapja magát, hogy gépiesen végzi el dolgait, látja el feladatait. Nagyon kedves, barátságos természete van, de sokszor mégsem sikerül olyan könnyednek lennie mint szeretne, mert úgy érzi, hogy nem tudja magát pontosan kifejezni.

A Tatjána orosz név, a latin Tatianus férfinévből származik, akárcsak a Taciána. Szórványos. Rokon név: Tánya.

Tatjánának hívják Puskin Anyegin című elbeszélő költeményének női hősét. Bátor fiatal nő, aki vállalja érzelmeit.

?Én írok levelet Magának. Kell több? Nem mond ez eleget?"

Emiatt Anyegin a kor szokásának megfelelően megsérti. Később hűséges asszonyként találkozik vele, s a férj boldogan dicsekszik kitűnő feleségével. Anyegin emlékezteti Tatjánát egykori szerelmére, de Tatjána a megbízható orosz asszony szimbólumaként elutasítja a csábítót. Csajkovszkij zenésítette meg a költeményből készült librettót, melyet a mai napig nagy érdeklődés kísérete mellett játszanak a világ operáinak színpadán, többször készítettek filmet és balettot is az operából.

A névanalízis szerint a Tatjána név olyan személyiség kialakulását támogatja, akinek nagyon fontos az önkifejezés. Szeret olyan pozícióban dolgozni, ahol emberekkel érintkezhet. Nagyon távol állnak tőle az unalmas, egyhangú dolgok, kedveli a változatosságot, a természetességet, a könnyedséget és közvetlenséget. Ennek ellenére olykor azon kapja magát, hogy gépiesen végzi el dolgait, látja el feladatait. Nagyon kedves, barátságos természete van, de sokszor mégsem sikerül olyan könnyednek lennie mint szeretné, mert úgy érzi, hogy nem tudja magát pontosan kifejezni.

Névnapjukat a Tatjánák január 12-én vagy április 22-én ünnepelhetik.

Források: Ladó-Bíró, www.kabalarians.com, mek.oszk.hu, cryingvoice.com.