2018. január 21. • Ágnes

Veronika

A névanalízis szerint a Veronika olyan személyiség kialakulását támogatja, aki találékony és alkotó. Bármi is foglalkoztatja, ha egy kicsit elmélyed benne, hamarosan sikereket ér el az adott területen. Ugyanakkor folyton folyvást új tapasztalatokra, kihívásokra vágyik, így ritkán fejezi be, amit elkezdett. Semmi sem ad neki békét vagy kielégülést, amit csinál. Amint a kihívás ereje alábbhagy, és megismeri a feladat nehézségeit, már más feladatra vágyik. Nyughatatlansága megnehezíti, hogy felelősségteljes stabil életet éljen.

A Veronika a görög (macedón) eredetű Bereniké név latin változata. Jelentése: győzelmet hozó. Rokon nevek: Ronett, Ronetta, Vera, Verita, Veron, Verona, Veronka.

Egy, a Bibliához kapcsolódó apokrif (nem hiteles) irat szerint Veronica (Berenice) volt annak az asszonynak a neve, aki a keresztúton egy kendőt nyújtott át Jézusnak. A legenda szerint a kendőn megmaradt Jézus arcának a lenyomata. A középkorban ezt az arcképet nevezték Veronikának ? tévesen ? a latin vera (igaz) és az icon (kép) szó összetételeként értelmezve.

A Veronika név a XVI. óta folyamatosan jelen van a magyar névkincsben. Napjainkban is kedvelt a névadásban.

Szent Veronika az I. században élt, de mivel az asszonyról az evangéliumok nem tesznek említést, azonosítása szinte lehetetlen.

Marék Veronika 1937-ben született  Budapesten, író, grafikus. Az ELTE Bölcsészkarán végzett, majd bábszínész lett. 1963 óta szabadfoglalkozású író. Gyermeklapok külső munkatársa, rádió- és tévéjátékok, bábjátékok, valamint rajzfilm forgatókönyvek írója. Ifjúsági díjat kaott 1983-ban. Gyermekeknek szóló könyvei, melyek a világ minden táján kedveltek, Japántól az USÁ-ig saját rajzaival jelennek meg.

Kincses Veronika Kossuth-díjas, érdemes művész szoprán operaénekesnő Budapesten született 1948. szeptember 8-án. Zenei tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán végezte 1968 és 1973 között, majd 1974-ben Rómában, az Accademia di Santa Cecilia-ban tanult tovább. 1973 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. A világ valamennyi operaszínpadán énekelt már, s olyan nagyszerű szerepekben tündökölhetett, mint a Figaro házassága Susannája, Mimi a Bohémeletből, de volt Micaela is a Carmenben és A kékszakállú herceg vára Juditját is játszotta már. Kitüntetései: Liszt Ferenc-díj 1978-ban, Székely Mihály Emlékplaket 1979-ben, Kossuth-díj 1980-ban, Érdemes művész 1988-ban, Erzsébet-díj 1990-ben, eMeRTon-díj 1999-ben.

A névanalízis szerint a Veronika olyan személyiség kialakulását támogatja, aki találékony és alkotó. Bármi is foglalkoztatja, ha egy kicsit elmélyed benne, hamarosan sikereket ér el az adott területen. Ugyanakkor folyton folyvást új tapasztalatokra, kihívásokra vágyik, így ritkán fejezi be, amit elkezdett. Semmi sem ad neki békét vagy kielégülést, amit csinál. Amint a kihívás ereje alábbhagy, és megismeri a feladat nehézségeit, már más feladatra vágyik. Nyughatatlansága megnehezíti, hogy felelősségteljes, stabil életet éljen.

Becézés: Veron(ka), Vera, Verona, Verka, Verus(ka), Veca, Víró(ka), Roni, Vercsi(ke), Véri, Verinka, Vironka.

Források: Ladó-Bíró, www.kabalarians.com, mek.oszk.hu, Fercsik-Raátz, nepmuvesz.hu, wikipedia.org, macibolt.hu, sulinet.hu.